pátek 16. srpna 2013

PRO ANA? Ne, děkuji.

Čím dál tím častěji na internetu nacházím stránky slečen, které se daly na scestí a do své náruče je přivítala tzv. PRO ANA. Pro ty z vás, kteří nevědí co to Pro Ana je, tak je to údajně "životní styl". To je samozřejmě hloupost, takže vám řeknu, co to ve skutečnosti je pro každého normálního člověka. 

Pro Ana je tzv. kult krásy.  Kult dívek (co já vím, možná i chlapců), kteří propadli hubnutí, kteří ani nedrží diety - ty diety totiž drží je! Jedná se o mentální anorexii, o touhu po tzv. dokonalosti. Je to nebezpečné a je to odporné! 
Kdo je ale viníkem toho všeho? Ano prosím, je to módní průmysl. Ten úžasný průmysl, který nás nutí vzdychat (aspoň tedy pokud se o to zajímáte) nad novou kabelkou z podzimní kolekce od *doplňte si vhodnou značku*. Je to všechno krásné a my tohle chceme. Ale... pak je tu něco skrytého. A to jsou modelky, které nám právě tento úžasný průmysl představují. Velikost XS je ještě příliš velká. 
A pak si mladá holka, která si tohle prohlíží, dívá se na videa z přehlídek a v lifestylových časopisech vidí tyto slečny co předvádějí pro přední světové návrháře, klidně řekne "vždyť jsem odporná a tlustá" a BUM je to tady.

Nic méně já tady nechci mluvit ani tak dopodrobna o Pro Aně. Já to chtěla pouze nastínit. 
O čem chci doopravdy mluvit jsou mé vlastní pokusy o hubnutí. Zdravým způsobem, jak už snad název příspěvku napovídá. Původně jsem o tom psát nechtěla, ale na druhou stranu si říkám - proč ne? Třeba právě to, že se o to veřejně podělím mě dokáže dokopat k tomu vydržet. 

Začala jsem s bodovou dietou, jsou to už dva týdny - dole mám tři kila. To víte, že to sem tam ujede a já prostě buď nemám vůbec chuť jíst (to je krávovina, já vím. Ale byly tady takové vedra, že 5l ledové vody bylo mým denním nejlepším kamarádem a k tomu kupa chlazenýho ovoce taky) a nebo si dám něco navíc. Většinou to jsou tak bod, dva nad tabulku. Takže to tak vyvažuju. Ale jak jsem řekla - chci to opravdu dělat zdravě a něco shodit. Pro svůj lepší pocit, pro zkoušku mé pevné vůle, pro zdravé tělo a proto, abych ukázala že to jde i bez drastických zásahů do organismu. Můj mladý život totiž postupuje na další level - druhý křížek na krku, vysoká škola, koncertování s kapelou... ano, těším se a proto si to chci užít plnými doušky. A myslím že začít se zdravým tělem, myslí a přístupem je to nejlepší co mohu udělat.

A tak si tedy ze svého internetového života udělám i svojí nástěnku. Soukromou nebo ne. To je mi fuk. 
Ale hlavně nástěnku pro lidi, kteří sepokoušejí osud, nehazardují se zdravím a nemusí nutně jít přes mrtvoly. 

Joanna Alarm



Žádné komentáře:

Okomentovat